On Air

How Well Do You Know Your “Oscar” Trivia?

View Comments
It drove me nuts...

It drove me nuts…

KOOL-carousel-logo KOOL Mornings
Read More

Take the test and see how you do.  This might be fun to have if you’re headed to an Oscar party on Sunday.

Here are the questions.  You can scroll down for the answers.

1. The Red Carpet outside the Dolby Theatre is over a half-mile long?

2. Kate Winslet is the only actress to receive four Oscar nominations before the age of 30?

3. A movie has to be at least 40 minutes long to be considered for Best Picture?

4. This year’s Academy Awards Governors Ball dinner is being prepared by chef Guy Fieri?

5. The first animated film to be nominated for Best Picture was Disney’s Beauty and the Beast?

6. To date, no American Idol contestant has won an Oscar?

7. There was never been an Oscar winner named Oscar?

8. An Oscar statuette weighs 8-1/2 pounds?

9. No actor has ever won Oscars for playing the same character in different films?

10. The first African-American to win an Oscar had to sit in a segregated part of the auditorium during the ceremony?

11. No film has ever won both Best Picture and Best Song?

12. Oscars’ statuettes were made of plaster during World War II?

13. Before being presented with their Oscar, winners must sign an agreement stating that should they ever wish to sell their statuette, they must first offer it to the Academy for $1?

13. No woman has ever won the Oscar for Best Director?

14. Seat-fillers get paid $125 an hour to make the Dolby Theatre appear full?

15. The Academy Awards ceremony has never been postponed or cancelled?

Here are the answers……

1. The Red Carpet outside the Dolby Theatre is over a half-mile long?
(ANSWER: false. – it is about 500 feet long and 33 feet wide)

2. Kate Winslet is the only actress to receive four Oscar nominations before the age of 30?
(ANSWER: Yes)
3. A movie has to be at least 40 minutes long to be considered for Best Picture?
(ANSWER: Yes)
4. This year’s Academy Awards Governors Ball dinner is being prepared by chef Guy Fieri?
(ANSWER: False. – for the 19th year, Wolfgang Puck will cook for the party of 1,600)
5. The first animated film to be nominated for Best Picture was Disney’s Beauty and the Beast?
(ANSWER: Yes)
6. To date, no American Idol contestant has won an Oscar?
(ANSWER: False. – Jennifer Hudson won an Oscar for Best Performance by an Actress in a Supporting Role for Dream Girls)
7. There was never been an Oscar winner named Oscar?
(ANSWER: False. – Oscar Hammerstein II won two Oscars for Best Original Song in 1941 and 1945. He is the only Oscar winner named Oscar.)
8. An Oscar statuette weighs 8-1/2 pounds?
(ANSWER: Yes – and it is 13-1/2 inches tall)
9. No actor has ever won Oscars for playing the same character in different films?
(ANSWER: False. – Marlon Brando and Robert De Niro won Best Actor and Best Supporting Actor Oscars for playing Vito Corleone and Michael Corleone in The Godfather and The Godfather, Part II)

10. The first African-American to win an Oscar had to sit in a segregated part of the auditorium during the ceremony?
(ANSWER: Yes – Hattie McDaniel, who won the Academy Award for Best Supporting Actress in 1940 for her role in Gone With the Wind)

11. No film has ever won both Best Picture and Best Song?
(ANSWER: False. – Gigi, Going My Way, Titanic and The Lord of the Rings each did)

12. Oscars’ statuettes were made of plaster during World War II?
(ANSWER: Yes – because metal was scarce)

13. Before being presented with their Oscar, winners must sign an agreement stating that should they ever wish to sell their statuette, they must first offer it to the Academy for $1?
(ANSWER: Yes)

13. No woman has ever won the Oscar for Best Director?
(ANSWER: False. – Kathryn Bigelow won for Best Director in 2010 for The Hurt Locker)

14. Seat-fillers get paid $125 an hour to make the Dolby Theatre appear full?
(ANSWER: Yes)

15. The Academy Awards ceremony has never been postponed or cancelled?
(ANSWER: False. – it has been postponed three times: in 1938 due to flooding in Los Angeles, in 1968 after the assassination of Martin Luther King Jr., and again in 1981 after an attempt on the life of President Ronald Reagan)

View Comments
blog comments powered by Disqus
Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

Join 378 other followers